november
18

manjša
Od 7. aprila do 19. maja smo na naših spletnih kanalih Facebook in Instagram objavljali slike pod imenom #KORONAPRITISKA, na katerih smo zapisovali izražene stiske uporabnikov svetovalnice Kapljica. Z namenom vzpodbujanja in ozaveščanja javnosti, da četudi je zatišje, nasilja ni manj. Vse objave skupaj najdete v “zgodbi/story-u” na našem Instagram profilu.

Pričeli smo z zapisom:« Teče četrti teden odkar smo v svetovalnici Kapljica nedostopni za osebno individualno obravnavo. A preko telefona in spleta smo kljub temu v rednem stiku z ljudmi v stiski.
Zgodbe in situacije ostajajo. Dogajajo se nekakšne skrajnosti, ali je vse pretiho ali je pretirano glasno.
Ker je področje preprečevanja nasilja zelo »izmuzljivo«, včasih neslišno, drugih preglasno, mu želimo tokrat, ko imamo več časa, dati »neizmuzljiv« prostor in ravno pravi ton.
In tako danes pričenjamo s »KORONAPRITISKA objavami.

Preko njih bomo posredovali stavke, ki omogočajo konkreten vpogled v misli, počutja, odločitve, vprašanja, stiske ali okoliščine, s katerimi se trenutno borijo posamezniki, ki poiščejo pri nas pomoč.
Opazili bomo, da so nekateri v še večji frustraciji, v svetu, v katerem poglabljajo svojo nemoč, druge je trenutno še bolj strah in čutijo, da se je čas omejitev, nasilnih ukazov vrnil, tretji eksperimentirajo z mislimi in vzgibi, da se splača boriti zase in razmišljajo o odhodu, četrti svoj odhod iz nasilja še intenzivneje čutijo in ga slavijo, … Vabljeni k branju objav.
Verjamemo, da vam bo vsebina zanimiva, morda celo domača. In prav tako verjamemo, da boste do vsebine spoštljivi in senzitivni.
In seveda..ostanimo zdravi, tako mentalno kot fizično.«

Končali smo 19. maja, ko so se ukrepi “lockdowna” pričeli rahljati: » Z današnjim dnem zaključujemo objave #koronapritiska. In zaključujemo z najbolj surovo, manj primerno objavo. Takšno, ki izrazito zaboli, ustraši in prestraši.
Takšne izjave, grožnje se žal dogajajo nekaterim pogosteje kot si mislimo. Zapisana se je zgodila gospe ob pričetku ukrepov, ko se je odločila za odhod od partnerja. Objave posameznikov, vključenih v svetovalno delo, smo pričeli zapisovati ob začetku izdaje ukrepov. Pustili jih bomo na spletu, ker so dejansko brezčasne, dogajajo se tudi, ko ukrepov ni, ko pritiskajo druge stiske. Upamo, da ste ali še bomo v njih lahko slišali in začutili delček bolečin, ki se skrivajo v nasilnih odnosih, tudi poguma, sprememb. In tako občutili in razumeli, da ljudje zaradi problematike in še vedno visoke tolerantnosti do nasilnega vedenja močno trpijo in se tudi močno borijo.
Različne stroke, oblike pomoči se tega zavedamo in smo tu, v kolikor nas bodo, boste potrebovali. V vseh družbenih okoliščinah.. Srečno!«

Danes je november, zapisi so še vedno aktualni, mnogo je novih.. Morda kdaj nadaljujemo.

Srečno!

Comments are closed.