januar
25

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bilo zaznano, da mladostniki in otroci, predvsem na območju Kranja, uporabljajo izdelke, ki vsebujejo fenibut. Tovrstne izdelke naročajo na spletnih straneh.

Fenibut je depresor centralnega živčnega sistema in ima pomirjujoč ter sproščujoč učinek. Stranski učinki uporabe so: zaspanost, slabost, tesnoba, vznemirjenost, razdražljivost, omotica, glavobol in alergijske reakcije, kot so kožni izpuščaji in srbečica. Ob uporabi večjih količin se lahko pojavijo tudi težave s koordinacijo in izguba ravnovesja, dlje časa trajajoča uporaba pa lahko povzroči okvaro ledvic in maščobno degeneracijo jeter.

Dodatna težava je, ker uporabniki fenibuta hitro razvijejo toleranco na snov, kar pomeni, da morajo uporabljati vedno večje količine za dosego željenega učinka. Uporaba večji količin lahko vodi v predoziranje, katerega znaki so: nižja telesna temperatura, zaspanost, mišična relaksacija, slabost in bruhanje.

Ob dlje časa trajajoči uporabi fenibuta, se lahko pojavi tudi zasvojenost. Opustitev uporabe je lahko težavna, spremljajo pa jo številni znaki: tresenje, tesnoba, izguba apetita, vznemirjenost, depresija, omotica, motnje spanja, kognitivne težave, utrujenost, pospešen srčni utrip, halucinacije, slabost, bruhanje.

Več si lahko preberete v priponki.

Comments are closed.