marec
23

Predstavljajte si, da živite z nekom, s katerim vsakodnevno doživljate pekel in en dan vam nekdo reče, da je potrebno zakleniti vrata vašega doma in da ne boste mogli imeti v nadaljnjih tednih stika z nikomer razen z njim in svojimi otroki, ki bodo ves čas z vama.

Posamezniki z izkušnjami nasilja, so še imeli pred tedni redne individualne obravnave, redne usmeritve, vzpodbude, razbremenjenosti, soočali in reševali so situacije v povezavi z doživljanjem nasilja doma.
Še vedno lahko pokličejo v svetovalnico ali na dežurni telefon, vendar.. a se bodo počutili varno klicati ali pisati s tem, ko vedo, da je povzročitelj v drugem prostoru ali delu hiše? Ali če kličejo iz avtomobila in jih povzročitelj vidi, da kličejo? Lahko se zgodi fizični obračun ali druga oblika nasilja nad njimi, lahko jih taktično prepričajo v to, da se tudi sami vedno bolj umikajo od pomoči.

V tednih, ko smo doma, ostaja strah pred povečanjem nasilja v družini, nasilja nad otroki. Šole so zaprle svoja vrata in marsikateremu otroku več ne moremo slediti. Prostori doma lahko hitro postanejo prostor utesnjenosti, prostor, ko se drug drugemu ne da izogniti, povečuje se lahko konfliktnost, ki lahko rezultira v agresivnosti. Stresne situacije se lahko v prihodnjih tednih povečujejo, veliko ljudi dela od doma. Iz Kitajske poročajo, da se je po večih tednih izolacije nasilje v družini trikrat povečalo.

Ukrep #bodi doma bo imel posledice. Prihodnji tedni in meseci bodo lahko rizični zaradi finančne negotovosti, uživanja alkohola in zdravstvenih težav. Ukrep lahko povzročiteljem ponuja še več prostora za povzročanje nasilja. Lahko jim daje vtis, da nihče ne bo vzel resno njihovih vedenj, ker jih nihče ne vidi. Ukrep bodi doma tako daje žrtvi nasilja še dodatno »navodilo«, da se ne sme umakniti od doma, zato je tudi podpora tem sedaj manj dosegljiva in ne več tako redna, kot je bila pred tedni. Pritisk lahko tudi pri njih narašča.
Vemo, da se nasilje v družini v 75% zgodi doma ali blizu njega; vemo, da je potrebno zaščititi najbolj ranljive, tiste, ki je njihova varnost in življenje ogroženo ne zaradi bolezenskega stanja, ampak zaradi življenja z nekom, ki lahko življenje uniči ali ubije in vemo, da imamo vsi pravico do varnosti v svojem domu.

Zato še bolj kot sicer, v teh primerih pozivamo posameznike, ki doživljajo nasilje v družini,
– da pokličete policijo,
– da če se vam zgodi nasilje, kričite na pomoč,
– da še naprej kličete na svetovalne telefonske številke, uporabljajo spletne podporne strani,
– da ste povezani z različnimi spletnimi skupinami, da redno komunicirate z drugimi, z bližnjimi, s prijatelji (npr. Facebook skupine),
– da si pripravite v mislih varnostni načrt – kje v hiši ste lahko varni, če napetost narašča (če ga želite oblikovati, pokličite svetovalca in ga bosta skupaj preko telefona),
– da razmišljate o tem, kdaj bi bilo dobro poklicati na pomoč (ko povzročitelj spi, ko je v drugem prostoru,..) in kam se boste takrat umaknili (na stranišče, v kopalnico, v prostor, ki ima okno, ki nima nevarnih predmetov, v garažo, v kletne prostore, ki imajo izhod ali v ločen prostor doma, ..), da se v času nevarnosti ne umikate v prostore, kjer so trdi predmeti, orodja, noži, ipd., ki se lahko uporabijo v škodo,
– da se obrnete na prijatelje,sorodnike po pomoč, s katerimi se dogovorite o »kodi«, ki opozarja, da ste v nevarnosti in daje prijatelju vedeti, da naj takoj pokliče policijo (njim pove, kje se nahajate),
– da se mladostniki zaupate osebam, ki jim zaupate, da pokličete svetovalce na telefon,
– da tisti, ki ste zapustili nasilno okolje in ste na varnem, a potrebujete podporo, čutite izgubo nadzora, ujetost, da pokličete svetovalne službe preko telefona.

In še bolj kot sicer, pozivamo posameznike, ki pridejo v stik z nasiljem v družini:
posamezniki, ki prihajate službeno na domove ljudi: bodite pozorni na morebitne znake nasilja v družini in v kolikor kaj opazite, posredujte informacije naprej ali pokličite svetovalnega delavca, ki vam bo pomagal pri razjasnitvi in vas usmeril,
starši: lahko se poveča spletno med-vrstniško nasilje, spletno spolno nasilje, saj so otroci trenutno na spletu najbolj dejavni. Opazujte vedenje otroka pred in po uporabi spletnih omrežij, pogovarjajte se z njim, kaj je na njih počel, mu omejite uporabo po potrebi, v kolikor se kaj dogaja, ukrepajte in ga zavarujte,
sosedje, očividci, sorodniki: če slišite v sosednjih stanovanjih ali hišah glasno kričanje, jok, udarce, zvok agresivnih tonov ali zvoke, ki so netipični za sosede pokličite policijo. Lahko smo pomembna preventiva pred najhujšim!

Čeprav so prostori institucij in organizacij trenutno zaprte, so telefonske linije odprte in še vedno na voljo ljudem v stiski.
– Pokličite policijo v kolikor ste neposredno ogroženi ali posredujete informacije o nasilju v družini: 113; Policijska postaja Ptuj: 02/ 780 91 00.
– Pokličite Center za socialno delo v kolikor potrebujete informacije in razbremenitev, posredujete informacije o nasilju v družini ali želite nastanitev v Varni hiši: CSD Spodnje Podravje, enota Ptuj: 02/787 56 00; CSD Spodnje Podravje, enota Ormož: (02) 741 05 60.
– Pokličite ali pišite v svetovalnico za žrtve nasilja, ko potrebujete pomiritev, informacije in usmeritev: Svetovalnica Kapljica: 070 445 660, kapljica@arsvitae.si, dežurni telefon SOS telefon: 080 11 55, dežurni telefon Društva za nenasilno komunikacijo: 031 770 120, TOM telefon za otroke in mladostnike: 116 111 ali pišite v TOM telefon spletno svetovalnico https://www.e-tom.si/stopi-v-stik/.
– Če se soočate z nasiljem na spletu ali srečate vsebino, ki je sporna kliknite na prijavno točko Spletnega očesa: www.spletno-oko.si.

Odvzem redne podpore, ki so jo žrtve sicer redno pridobivale in odvzem »prostosti« za tiste, ki bi potrebovale sedaj odhod, je lahko zelo nevarno obdobje za še več nasilja v družini. Zato vas pozivamo, da ste v tem času pozorni na znake nasilja in ga nikakor ne spregledate, ker lahko na tak način rešite življenje ali vzpodbudite tiste, ki se želijo rešiti.

Comments are closed.